Ketä sinä kiittäisit ruoasta?

Pöytä on katettu -näyttely tutkii arkisessa ruokaympäristössä kohdattuja haasteita nuorten näkökulmasta.

Arjen ruokaympäristö vaikuttaa merkittävästi siihen mitä ja miten syömme. Yhdessä tutkijoiden kanssa nuoret ovat havainnoineet omaa arkiympäristöään ja pohtineet ratkaisuja arkiympäristössä esiintyviin haasteisiin. Tuloksena on “Pöytä on katettu” -näyttely, jonka avajaisia vietettiin maanantaina 7.8. keskustakirjasto Oodissa, Helsingissä. Näyttelyyn voi käydä tutustumassa Oodin kolmannen kerroksen kahvilassa 13.8. asti!

Omaa kokemusta ruokaympäristöstään pääsi jakamaan esimerkiksi 4H Suomi Aktiivinuorten Matilda Alanen, joka korosti omassa puheenvuorossaan lähiruoan tärkeyttä sekä toivoi jokaisen kunnioittavan toisten ihmisten ruokarauhaa. Sene Savolainen osaltaan peräänkuulutti huomioita nuorten jaksamiseen. Kun jaksaminen on koetuksella ja rahat vähissä, tämän hetkinen ruokaympäristömme ohjaa usein epäterveelliseen syömiseen. Koulujen ja oppilaitosten lounaspalvelut ovat tärkeässä roolissa kestävän ja terveellisen ruokaympäristön rakentamisessa nuorille.

Ohjelmassa oli myös paneelikeskustelu, jossa tutkimusprofessori Minna Kaljosen johdolla ruokaympäristön parantamisesta keskustelivat:

  • Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry
  • Auli Väänänen, Maa- ja metsätalousministeriö
  • Kirsi-Maria Lankinen, Compass Group Finland
  • Maijaliisa Erkkola, University of Helsinki
  • Elisa Niemi, WWF Suomi.

Näyttely herätteli myös kysymään ”Ketä sinä kiittäisit ruoasta?” Pohdi siis kysymystä ja käy poimimassa näyttelystä postikortti, jolla voit kiittää kyseistä tahoa. Voit myös postata oman vastauksesi sosiaalisessa mediassa käyttäen aihetunnistetta #poytaonkatettu.

Näyttely on toteutettu osana KARKKI-hanketta, joka tarkastelee kansalaistieteen keinoin arkisten elinympäristöjen kestävyyttä. Lue lisää näyttelyn teemoista KARKKI-hankkeen sivuilta.

Kuvat tilaisuudesta: Niina Talvensaari/Syke