Pöytä on katettu! Kutsu nuorten ruokaympäristöä tutkivaan näyttelyyn

Kuva: Sene Savolainen ja Kiia Myllymäki

Näyttely 7.–13.8.2023, Keskustakirjasto Oodi, 3. krs, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki

Avajaistilaisuus 7.8.2023, klo 15.00–16.30

Pöytä on katettu -näyttely tutkii arkisessa ruokaympäristössä kohdattuja haasteita nuorten näkökulmasta

Arjen ruokaympäristö vaikuttaa merkittävästi siihen mitä ja miten syömme. Toimimme ruokaympäristöissä usein rutiininomaisesti, emmekä välttämättä kiinnitä juurikaan huomiota niihin ruokaympäristön fyysisiin, taloudellisiin, poliittisiin ja sosiokulttuurisiin ominaisuuksiin, jotka vaikuttavat omaan toimintaamme.

Nuoret ovat oman arkisen ruokaympäristönsä parhaita asiantuntijoita, joiden kanssa yhdessä tutkijat ja päätöksentekijät voivat löytää ratkaisuja siirryttäessä kohti kestävämpiä elämäntapoja. Näyttely nostaa esille viisi eri teemaa nuorten arkisesta ruokaympäristöstä, joihin he toivovat yhteiskunnalta lisää huomiota.

Kiitos ruoasta -teema kysyy saako ruoka ansaitsemansa arvostuksen, entä mitä ja miten kukin ansaitsee syödä.

Kaunis kasvisruoka -teema pohtii asennoitumista kasvisruokaan ja sen asemaa nykyisessä ruokaympäristössämme. Kasvisruokaa kohtaan on edelleen ennakkoluuloja, eikä ruokaympäristö aina mahdollista tai tue kasvisruoan valitsemista.

Syö, että jaksat, jaksat kun syöt -teema tempaisee mukaan paineistetun nuoren syöksykierteeseen, jossa puutteellinen ravitsemus on osaltaan sekä jaksamattomuuden syy että seuraus. Koetut suorituspaineet ja taloudellinen niukkuus uuvuttavat, jolloin päädytään usein syömään jotain helppoa tai jotain, joka lohduttaa.

Jaettavaksi-teema juhlistaa sosiaalisten suhteiden ja tuen merkitystä. Ruoan hankkiminen, valmistaminen ja nauttiminen yhdessä muiden kanssa mahdollistaa omien arvojen mukaista syömistä ja tukee jaksamista.

Hävikin halvat herkut -teema pohtii yltäkylläisyyden ja niukkuuden yhteen kietoutumista. Saatavilla oleva ruoka ei ole aina henkilökohtaisesti saavutettavissa. Omat toimet hävikin vähentämiseksi hälventävät hävikin tuottamaa surua.

Keskustelemme ja etsimme ratkaisuja nuorten arkisessa ruokaympäristössä kohtaamiin haasteisiin näyttelyn avajaistilaisuudessa Oodissa 7.8.2023, klo 15.00–16.30. Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

Tervetuloa, tutkimusprofessori Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus

Nuorten ruokaympäristö, erikoistutkija Tuija Seppälä, Suomen ympäristökeskus

Näyttelyn resepti, Tuula Alajoki, Kiia Myllymäki, Sene Savolainen

Nuoren puheenvuoro, Matilda Alanen, 4H Aktiivinuoret

Miten ruokaympäristöä voidaan parantaa? Paneelikeskustelua vetää tutkimusprofessori Minna Kaljonen

  • Ilkka Nieminen, johtaja, päivittäistavarakauppa ry
  • Auli Väänänen, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö
  • Kirsi-Maria Lankinen, Compass Group
  • Maijaliisa Erkkola, professori, Helsingin yliopisto
  • Elisa Niemi, suojeluasiantuntija, WWF Suomi

Näyttely on toteutettu osana Suomen ympäristökeskuksen ”Kansalaistiedettä arkiympäristöstä” -tutkimushanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia. Tutkimushankkeessa nuoret ovat tutkineet yhdessä tutkijoiden kanssa omaa ruokaympäristöään ja pohtineet ratkaisuja kohdattuihin haasteisiin yhdessä ruokaympäristöön vaikuttavien toimijoiden kanssa, kuten kauppa, ravintolat ja ruokapalvelut, maa- ja metsätalousministeriö sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta. Tutkimuksessa on tehty yhteistyötä 4H Aktiivinuorten, WWF Nuorten, Kohtaus ry:n sekä Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauksen ja ympäristövaikuttajien opettajien kanssa. Tuula Alajoki on toteuttanut näyttelyn yhdessä nuorten kanssa.

Lue lisää

Lisätietoja

  • Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 251 252
  • Tuija Seppälä, erikoistutkija, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 252 280
  • Tuula Alajoki, etunimi.sukunimi@gmail.com, 050 3663466
, ,